Piekarnia Kuźmiuk
@piekarnia.kuzmiuk
Ostatnia aktualizacja: 2022-10-02
Kategorie: Społeczność, Zakupy i sprzedaż detaliczna
Opis
Najstarsza rodzinna piekarnia w Lublinie. Nasze pieczywo wytwarzane jest z naturalnych składników według tej samej, tradycyjnej receptury od 1944r.
Piekarnia rodziny Kuźmiuków założona przez seniora rodu Włodzimierza, rozpoczęła działalność przy ulicy Furmańskiej w Lublinie w grudniu 1944 roku. Od tego czasu codziennie pachnie tu chlebem.
Tradycje piekarskie w rodzinie Kuźmiuków przechodziły z pokolenia na pokolenie. Dziadek Włodzimierz fachu piekarskiego uczył się przed wojną na Kresach. Stąd pewnie pierwsza nazwa naszej piekarni, do której dotarliśmy w rodzinnych pamiątkach - Piekarnia Kresowa. Pierwszą własną piekarnię Włodzimierz Kuźmiuk prowadził przed wojną ze swoją żoną Tatianą w Czeremsze na Podlasiu. Niestety piekarnia została doszczętnie zburzona w bombardowaniu Czeremchy we wrześniu 1939 roku. Po tym tragicznym wydarzeniu Włodzimierz długo szukał swojego miejsca, w którym mógłby robić to, co umiał najlepiej. I zanim znalazł je w Lublinie u stóp Starego Miasta, zatrzymał się jeszcze w Piaskach koło Lublina, w wynajętym pomieszczeniu, gdzie piekarnia i mieszkanie dla rodziny stanowiły jedno.
W pierwsze Święta Bożego Narodzenia po opuszczeniu miasta przez wojska niemieckie, w grudniu 1944 Włodzimierz wypiekł pierwsze bochny chleba już na ulicy Furmańskiej. Na pewno nie przypuszczał, że kolejne 77 lat nic się nie zmieni, że odtąd każdego ranka tutejszych mieszkańców i przechodniów witać będzie ten sam zapach, i że jego kilkuletni wówczas synowie, a potem kolejne pokolenie i jeszcze następne, że oni wszyscy w przyszłości kultywować będą piekarską tradycję.
Syn Włodzimierza Sergiusz dołączył do ojca w latach pięćdziesiątych, wyjątkowo ciężkich dla rzemiosła. Od lat sześćdziesiątych już samodzielnie prowadził rodzinną piekarnię aż do śmierci w 2015 roku. Przez ponad 50 lat i prawie codziennie klienci spotykali go podczas zakupów. To on otwierał sklep i dlatego Ci, którzy przychodzili najwcześniej dobrze go znali. Nauczył rzemiosła swojego syna Artura i zięcia, również Artura. Obydwaj sięgnęli po dyplomy mistrzów piekarnictwa. Nauczył zawodu całe rzesze uczniów i czeladników, którzy od zawsze uczyli się tajników piekarstwa w naszej piekarni. Dzisiaj piekarnię prowadzą córka Sergiusza Kuźmiuka Katarzyna wraz z mężem Arturem.
Przez wszystkie lata pieczywo w Piekarni Kuźmiuk wytwarzane jest według tej samej, tradycyjnej receptury. Nie szukamy dróg na skróty, nie poprawiamy natury, nie stosujemy mieszanek, polepszaczy i konserwantów. Nie konkurujemy ceną obniżając jakość i zmieniając skład wyrobów. Stosujemy możliwie najkrótsze listy składników. W naszym chlebie są tylko zakwas, mąka, woda i sól, a w niektórych gatunkach jeszcze drożdże. Reszta składników, to kunszt i doświadczenie. Koniec.
Znawców i miłośników tradycyjnego pieczywa zapraszamy przede wszystkim do naszego sklepu na ulicy Furmańskiej. Bo tutaj droga bochenka z pieca do klienta jest najkrótsza. Sklep przy piekarni otwieramy już o 5.00 rano a zamykamy o 14.30. Mamy też sklepy własne w innych miejscach miasta. W Śródmieściu na ulicy Peowiaków 6, na LSM w sklepie na ”Targu na Wileńskiej” oraz na Kalinowszczyźnie na ulicy Lwowskiej 12.
Jesteśmy dumni z naszej tradycji i z zadowolenia naszych klientów. Tych, którzy przyjeżdżają do nas ze wszystkich dzielnic miasta i tych, którzy nie mieszkają w Lublinie ale wizytę w naszym mieście łączą z odwiedzeniem Piekarni Kuźmiuk.
Jesteś właścicielem tego profilu? Zyskaj za darmo więcej zapytań i klientów w swojej firmie
Darmowe wyróżnienie profilu na 30 dni!
Opinie o Piekarnia Kuźmiuk
Brak opinii.
Dodaj opinię
Jesteś właścicielem tego profilu?
Jeśli tak, nie trać możliwości aktualizowania swojego profilu, odpowiedzi na opinie oraz wysokiej pozycji w wyszukiwarkach.
Zarządzaj tym profilemMoże Ci się spodobać
Zgłoś naruszenie
Piekarnia Kuźmiuk
@piekarnia.kuzmiuk